İş Yaşamında Hikâyeleştirme ve Hikâye Anlatıcılığının Önemi
14 Eylül 2021Evden Çalışma Kurumların ve Çalışanların Veri Güvenliğini Nasıl Etkiliyor?
28 Eylül 2021[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space empty_h=”0″][vc_column_text]Hemen herkes en az bir iş görüşmesinde karşılaşmıştır bu soruyla: “Zayıf yönleriniz neler?”
Zayıf yönlerinin sorulması, kişinin görüşmenin ortasında yargılanıyormuş hissine kapılmasına yol açan bir tuzak soru gibi görünüyor aslında. Aday; işverenin bir nevi “seni neden bu işe almamalıyız” diye sorduğu hissine kapılıyor. Ancak, işveren bu soruyu, adayı neden işe almaması gerektiğini öğrenmek için değil zayıf yönlerini nasıl telafi ettiğini ve kendi gelişimi için neler yaptığını öğrenmek istediği için sorar.
Zayıf yönleri açıkça sormanın dışında işverenlerin aynı cevabı almak için sorduğu farklı sorular da var. Doğrudan kişinin zayıf noktalarını sormak yerine, bazı işverenler: “Mevcut müdürünüz hangi konuları geliştirmeniz gerektiğini sizinle paylaşıyor?”, ‘Mesai arkadaşlarınıza sorarsak, hangi alanlarda sizi överler, hangi konularda kendilerinin daha etkili iş çıkaracağını söylerler?”, (Başvurulan pozisyonu kast ederek) “Bu pozisyonda neleri öğrenmeyi hedefliyorsunuz?” vs. Ancak diğer sorularda olduğu gibi, zayıf yönler, adayın hangi konularda daha az deneyimli olduğunu, neleri yapmak isteyip henüz yapma fırsatı bulmadığını net bir şekilde belirtmesine olanak tanıyor.
Gelin hep birlikte yanıtlanması zor mülakat sorularından biri olan zayıf yönler konusunda neler yapabiliriz bir bakalım.
İlk olarak soruya, dürüst olmayan bir şekilde “zayıf yönüm yok” diye cevap vermek pek de doğru olmaz. Eleyici bir şekilde “işin gerektiği bir konuda zayıfım” gibi net bir cevap verilecekse de pozitif bir tutum sergilemekte fayda var.
Kısaca; yapılması gereken tek şey dürüst bir cevabı pozitif bir tutumla vermek.
Soruya etkili bir şekilde cevap vermenin yolları ve soruyu en iyi şekilde yanıtlamak için bazı stratejiler var. Bu stratejiler uygulandığı takdirde bu soru adayın işi alma şansını etkilemez.
Öncelikle şunu bilmekte fayda var. İşverenler neden iş görüşmelerinde zayıf yönleri sorar? Kısaca, sadece güçlü yönlerden bahsedildiğinde adayın tam bir resmini elde edemeyecekleri için. Yani adayı derinlemesine tanımak için. İşverenler; adayların neler yapabileceğinin yanı sıra, neler yapamayacağını veya çalışma hayatında hangi noktalarda zorluk çektiğini bilmek isterler.
Soruya verilecek cevap, işverenin; adayın kendini ne kadar iyi tanıdığını da anlamasına yardımcı olacaktır. Aday, vereceği cevapla kimsenin mükemmel olmadığını bildiğini ve becerilerini geliştirmek için çaba göstermeye istekli olduğunu gösterme fırsatı yakalayabilir.
Zayıf Yönlerle İlgili Mülakat Sorularına Nasıl Cevap Verilir?
Öncelik şu; cevap dürüst ancak mümkün olduğunda olumlu olmalı. Zayıf yönler sorulduğunda aday cevaba ‘’iyileştirebileceğim yönlerim’’ diye başlayabilir. Zayıf yönler, adayın zayıf olduğunu kabullendiği yönleri iken iyileştirebileceği yönleri bu konuda adayın kendini geliştirmek için çaba göstereceğini en baştan işverene gösterir. Aday, zayıf yönlerini geliştirmek için attığı adımlara odaklanabilir ve iş için önemli olan becerileri konusunda da zayıf yönlerini açıkça dile getirebilir.
Zayıf Yönlerin Listesi
İş görüşmesinde zayıf yönlerinizle ilgili soruları cevaplarken seçebileceğiniz farklı zayıf yön kategorileri vardır.
Ancak, rastgele bir zayıflık seçmek yerine, seçtiğiniz zayıf yönün iş için kritik olmadığından emin olun ve görüşmenizde bu zayıflığı iyileştirmeyi planladığınız yöntemlerden bahsedin.
- Zor Beceriler
Adaylar zor bir beceriden zayıf yönü olarak bahsedebilir. Zor beceriler, kolayca ölçülebilen işe özgü yeteneklerdir. Ancak bu becerinin kesinlikle başvurulan iş ile ilgili olmadığından emin olunmalıdır.
Aday, öğrenmesi kolay bir beceri seçtiyse, o beceriyi geliştirmekte olduğundan ya da geliştirmeyi planladığından bahsedebilir.
İş görüşmesinde zayıf yönlerle ilgili soruyu cevaplarken adayların bahsedebileceği bazı zor becerilere örnekler:
- İleri matematik
- Yaratıcı Yazarlık
- Finansal okuryazarlık
- Belirli bir yazılım paketi
- Yazım
- Hassas Beceri
Hassas beceriler hemen hemen her iş için önemlidir. Zor becerilerin aksine, bunlar ölçülmesi zor becerilerdir. Kişilik özelliklerini, iletişim becerilerini ve sosyal becerileri kapsar.
Adaylar, zayıflık olarak bahsetmek için hassas bir beceri seçebilirler. Sadece bu becerilerin başvurulan iş için gerekli olmadığından emin olunmalı ve aday işverene bu beceriyi geliştirmek için üzerinde çalıştığını vurgulamalı.
Zayıf yönlerle ilgili soruları yanıtlarken adayların bahsedebilecekleri bazı hassas becerileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yaratıcılık
- Görevleri devretme
- Mizah
- Organizasyon
- Sabır
- Çok fazla risk almak
- Fazla dürüst olmak
- Tahammül / Sabır
- Utangaçlık
- Kişilerarası Beceriler
Adaylar, başkalarıyla etkileşim kurma yetenekleriyle ilgili bir zayıflıktan bahsedebilir. Ancak, iş arkadaşlarıyla uyumlu çalışamayan bir aday olarak görülmediğinden emin olmalılar. Adaylar, mücadele ettikleri belirli bir sorun seçebilir ve ardından bu tür bir etkileşimi geliştirmek için nasıl çalıştıklarından bahsedebilirler.
Zayıf yönler olarak bahsedebilecek kişilerarası becerilere örnekler:
- Yüzleşme
- Meslektaşlarından çok şey beklemek
- Düşük performans gösteren personel veya meslektaşları ile ilgili çok fazla hayal kırıklığı belirtmek
- Büyük gruplara sunum
- Topluluk önünde konuşma
- Başkalarının çalışmalarını çok eleştirmek
- Başkalarının sorunlarını çok kolay içselleştirmek
- Çok hassas olmak
- İş Ahlakı
Adayla dürüst olmayan bir şekilde zayıf yanlarıın “çok çalışmak” olduğunu söylemek istemezler. Bu samimiyetsizlik olarak algılanacaktır. Bununla birlikte, işte bazı şeyleri aşırı derecede nasıl yaptığıklarını açıklayabilirler. Bu, adayın çok çalıştığını gösterecek, ancak daha dürüst bir cevap olacaktır.
İş ahlakıyla ilgili zayıflık örnekleri şunları içerebilir:
- Raporlarda çok fazla ayrıntı vermek
- Bir projeden diğerine geçiş (çoklu görev)
- Aynı anda çok fazla proje üstlenmek
- Çok fazla sorumluluk almak
- Fazla detay odaklı olmak
- Fazla mükemmeliyetçi olmak
- Başkalarına fazla yardımcı olmak
- Çok fazla saat çalışmak
- Uzun süre oturup bir iş üzerine çalışmaz
İş Görüşmelerinde Unutulmaması Gereken Detaylar
- Adaylar Olumlu bir tutum Pozitif kalmak önemlidir. Soruların bir sorgu değil adayı derinlemesine tanımak için sorulduğunu hatırlamakta fayda var.
- İş görüşmeleri yalnızca işverenin adayı tanımaya çalıştığı görüşmeler değildir. Bu karşılıklı bir görüşmedir ve doğru eşleşmeyi gerçekleştirebilmek için yapılır.
- Adaylar gelişimleri hakkında eylem planını vurgulamalıdır. Zayıf yönlerini nasıl aştığını veya nasıl üstesinden gelmeyi planladığını açıklaması adayın kendi gelişimi hakkında ipucu verecektir.
- Adaylar Güçlü yönlerini de işverenle paylaşmalı. Zayıf yönlerden bahsetmeye hazır olmanın yanı sıra, görüşme sırasında adayı işe uygun kılan güçlü yönlerini de tanımlaması oldukça önemlidir. Bu soru gerçekte adayın niteliklerini işverene en iyi şekilde anlatmak ve elinden gelenin en iyisini yapmak için bir fırsattır.
- Ve tabi ki en önemlisi, iş görüşmelerinde adaylar da aynı oranda işletmeyi/firmayı tanımak için sorular sorabilir ve detaylı bilgiye sahip olarak çalışma kararını verebilirler.
waytosay
Kaynakça:
- https://www.thebalancecareers.com/list-of-weaknesses-2063805
- https://www.dunya.com/ozel-dosya/degisim-yelpazesi/is-gorusmelerinin-can-yakan-sorusu-039en-zayif-noktaniz-haberi-272829
- https://www.abprojeyonetimi.com/is-mulakatlarinin-zorlu-sorusu-zayif-yonlerinizle-ilgili-sorulara-verilebilecek-en-iyi-yanitlar/
- https://www.konusmakulubu.net/yazi/guclu-ve-zayif-yonleriniz-nelerdir
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]