
Pandemiyle Birlikte İşveren Markası Dünyasında Neler Değişti?
3 Şubat 2021
Yeni Normalin Yan Etkilerini Kurumsal Sosyal Sorumluluk Giderebilir Mi?
2 Mart 2021Dünyanın şüphesiz en büyük yayın platformu olan Netflix, başarısını zengin arşivi ve yeni projelerine olduğu kadar kurum kültürüne, çalışan bağlılığına ve insan kaynakları politikalarına da borçlu. Netflix, gelişime ve değişen çağ ile adaptasyona önem vererek kendine eşsiz ve güncel bir şirket kültürü yaratmayı ve bu sayede dünyanın en çok çalışmak istenilen şirketlerinden biri olmayı başarmış. Peki, Netflix’in bu kadar benzersiz ve başarılı bir kurum kültürüne ve çalışan bağlılığına sahip olmasının sırrı ne? Elbette ortada tek bir sır yok.
Düşünceleri korkusuzca ifade etmek
Çalışanlarından çok yüksek performanslar bekleyen Netflix, çalışanların birbirleriyle olan ilişkilerindeki geliştirici yönleri de destekliyor. Netflix gibi büyük şirketlerde, çalışanların birbirlerine ve hatta yöneticilerine sürekli olarak geribildirim vermesi ya da vermelerinin beklenmesi artık şirket kültürlerinin vazgeçilmez bir parçası. Çalışanlar başta sosyal hayattaki ve iş hayatlarındaki alışkanlıklarından dolayı bunda zorlansa da şirket tarafından teşvik edildiklerinde ve hatta buna mecbur bırakıldıklarında, zamanla bunu bir alışkanlık haline getiriyorlar ve bu sayede rahatsızlık duydukları şeyleri de eskiye nazaran çok daha kolay bir şekilde dile getiriyorlar. Bu nedenle geribildirimler, Netflix’in ifadesine göre yanlış anlaşılmaları ve kural ihtiyaçlarını ortadan kaldırıyor. Bu yöntem şirket için geliştirici olduğu kadar çalışanların iş hayatını da daha mutlu ve verimli hale getirmeyi sağlıyor.
En iyilerle çevrili olmak
Netflix en iyi işveren olmayı şirket içinde spor salonlarına, havalı ofislere ve ofis partilerine sahip olmaya bağlamıyor. Netflix’e göre iyi işyeri olmanın yolu, alanında en başarılılarla çalışmaktan geçiyor. Kimilerinin şaşırtıcı ve agresif bulduğu işten çıkarma politikaları Netflix’in daha görüşmeye bile çağırmadan çalışanlarla paylaştığı bir bilgi. Netflix bazı global şirketlerde görülen en az performans gösteren çalışanları işten çıkarma yöntemi yerine, “Keeper’s test” dediği bir yöntemle buna karar veriyor. Bu yöntemde yöneticilerin kendilerine sürekli olarak “Bu çalışan şirketten ayrılmak istese onu tutmak için savaşır mıydım?” diye sorması teşvik ediliyor. Cevap hayırsa, o çalışanların yerine cevabın evet olacağı yeni yetenekler aramaya başlıyorlar. Tartışılan bir yöntem olsa da Netflix bu sayede yalnızca en iyi performans gösteren çalışanlarla birlikte yoluna devam ediyor ve çalışanlarına da bunu vaat ediyor; birçok işyerinin politikalarında bahsettiği “aile olma” fikri yerine “rüya takımı”nın bir parçası olmak ve kendini, takım arkadaşlarının da yardımıyla sürekli geliştirmek.
Özgürlük
Netflix’in bahsetmeye değer bir başka politikası ise çalışanlarına verdiği özgürlük. Netflix her çalışanın karar merci olduğunu, yeni anlaşmalar ve projelerde kimseden onay almaması gerektiğini ve herkesin kendi kararlarından sorumlu olduğunu söylüyor. Kimileri bu kadar özgürlüğün kaos yaratacağını düşünebilir ancak Netflix, çalışanlarına ne yapması gerektiğini söyleyen kurallar olmasa bile şirket yararına davranacağına ve hatta bu özgürlükle şirkete çok daha fazla değer katacağına inanıyor; bu sayede uzun onay süreçlerini ortadan kaldırarak hızlı karar alma mekanizmalarını devreye sokuyor, bunu yaparken de çalışanlarının en iyi kararı vereceğine olan inancını göstererek onlara güven ve bağlılık aşılıyor.
Netflix’in İK trendlerine yön veren ve kimileri tarafından örnek alınan ya da tartışılan daha birçok uygulaması bulunuyor. Bu uygulamaların çok agresif bir çalışma ortamı yaratacağını ve sağlıklı olmadığını düşünen ve savunan çok fazla insan var. Netflix bu sistemin her şirket ve çalışan için en iyisi olmadığını vurguluyor ancak günümüzde geldikleri nokta, bunun onlar için en iyisi olduğunu gösteriyor. Netflix çalışanlarının mutluluğuna ve ne kadar çok insanın onlarla çalışmak istediğine bakarsak, insan kaynakları alanında çalışanların ve bu alandaki trendleri takip edenlerin Netflix’ten öğreneceği çok şey var.
waytosay
Referanslar:
- https://gethppy.com/company-culture/hr-managers-learn-netflix-company-culture
- https://jobs.netflix.com/culture
- https://pro-capita.com/Media/the-netflix-culture-whats-the-big-fuss-about